GÖRÜLMESİ GEREKEN TEOS ANTİK KENTİ
Royal-Diwa-Blog-wrapper

GÖRÜLMESİ GEREKEN TEOS ANTİK KENTİ


TEOS ANTİK KENTİ

Seferihisar Sığacık arasında yer alan ve ilçeden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan Teos Antik Kenti, mutlaka görülmesi gereken yerler listesine eklenmesi tavsiye edilen tarihî lokasyonlardan birisi. Sığacık gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan antik kent hem tarihe hem de doğaya meraklı olanların ilgisini çekmeyi başarıyor. Ünlü şair Herodot’un hakkında “Dünyanın en ılımlı yeri” olarak bahsettiği ve günümüze kadar gelen ve korunan bu antik kentin adının, Efes ya da Hierapolis kadar sık duyulmamasının nedeni ise genel olarak bölgenin yeni yeni tanınmaya başlaması ile ilgili.

Yaklaşık 3000 yıl önce 12 İyon şehri arasında konumu sebebi ile oldukça popüler olan Teos, deniz ticareti ile çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bölgenin konumu sebebiyle sahip olduğu ticari değer buranın yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmasına ve sürekli dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlamasında etkili olmuştur. Teos’un tarihinin 13 yüzyıl önceye dayandığı bilinmektedir. Helenistik döneme ait en değerli eserlerden birisi olan Dionysos Tapınağı da bu bölgede yer almaktadır.

Yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının esintileri ve bu esintilere karışan mandalina kokuları eşliğinde doğal bir karşılama ile antik kente ulaşmak mümkün. Teos Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılmayan çok değerli kalıntıları olduğu biliniyor ve bu değerlerin ortaya çıkarılması için de çalışmalar devam ediyor.

Teos Antik Kenti’nde Gezilmesi Gereken Yerler

Binlerce yıllık kalıntıların arasında, mandalina ve zeytin ağaçlarının birbirine karışan mis kokuları eşliğinde dolaşmak için Teos Antik Kenti mutlaka gezmek gerekiyor. Kente ve bölgenin geçmişine dair her detayını keşfetmek için yarım günlük bir plan yapmanın yeterli olacağı bu muhteşem alan, görenleri kendisine hayran bırakıyor.

1. Dionysos Tapınağı

Dionysos Tapınağı ise hem Anadolu’daki en büyük tapınaklar arasında yer almakta hem de Teos Antik Kenti’nin de değerli yapılarından birisi olarak öne çıkmaktadır. Şarap Tanrısı olarak da bilinen ve Dionysos için yapılmış olan tapınak, dünyada kendisine adanan en büyük yapı olarak da biliniyor.

 

2. Agora

Efes Antik Kenti’nde bulunan Athena tapınağı ile yapısal benzerlikleri olan bu tapınak Tanrıça Apollonis’e adanmıştır. 3 ayrı bölümden oluşan tapınağa ait ilk kalıntılar ise 1920’li yıllarda bulunmuştur.

 

3. Odeaon

Antik dönemdeki meclis toplantılarının yapıldığı yer alan Odeaon ya da bir diğer adıyla Boueutrerion da kentte günümüze kadar en iyi şekilde gelmeyi başaran yapılar arasında yer alıyor. Bu yapının iyi korunmuş olmanın en güzel yanı ise Teos’un geçmişinde nasıl bir yaşantıya ev sahipliği yaptığını ya da dönemin kurallarını öğrenmeyi mümkün kılması. 

4. Antik Güney Limanı

Teos yüzyıllar boyunca ticari açıdan oldukça değerli bir liman olması sebebiyle iki ana limana sahiptir. Kuzey ve Güney olarak adlandırılan bu iki limandan Güney Liman’ın günümüze kadar korunmuş en iyi antik limanlar arasında olduğu bilinmektedir.

arrow up Up