TERMAL SUYUN FAYDALARI NELERDİR?
Royal-Diwa-Blog-wrapper

TERMAL SUYUN FAYDALARI NELERDİR?


TERMAL SUYUN FAYDALARI

Doğanın insanlığa sunduğu en değerli hediyelerden birisi olan yer altı kaynak suları içeriklerine ve kullanım yöntemlerine göre farklı şekillerde insanlara şifa, sağlık ve konfor sağlayan etkileri ile bilinirler. Yer kürenin kabuğundan yükselen ve jeotermal olarak ısınan sulara genel olarak termal adı verilmektedir. Termal su kullanımının yapıldığı alanların tarihi ise oldukça eskidir. Kaplıca, kudret hamamı gibi isimlerle de tanımlanan termal su kullanım alanları günümüzde otel konforu ile buluşuyor.

“Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa olarak tüm misafirlerimizin konforlu bir konaklama deneyimi yaşarken aynı zamanda devam eden tıbbi tedavileri için destekleyici olarak termal sulardan yararlanmasına imkan sunuyoruz. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan sadece etkili bir dinlenme deneyimi yaşamak isteyen misafirlerimizi de ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz.”

Kaplıca Nedir? Termal Oteller Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Kaplıca nedir? Termal oteller ile kaplıca arasında ne fark vardır? Termal tatil yapmak isteyenlerin aklına gelen sorulara cevap vererek, kendiniz için en doğru tatil planlamasını yapmanıza yardımcı olmak istiyoruz.”

Kaplıca en basit haliyle yer altından çıkan ve içerdiği mineraller sebebiyle destekleyici tedavilerde kullanılabilen termal suların olduğu bölgelerde kurulan tesislerin genel adıdır. Termal oteller ile kaplıcalar arasındaki en temel fark günümüzün modern otel konseptinin kaplıca mantığı ile başarılı bir şekilde harmanlanmış olmasıdır. Kaplıcalar yaygın olan görüşe göre genellikle orta yaş ve üzeri insanların, kış aylarında tatil yapmak için tercih ettikleri yerler olarak görülürken; termal oteller bu konsepti değiştirerek her yaştan insanın, yılın dört mevsiminde hem keyifli bir tatil yapması hem de şifalı termal suların olumlu etkilerinden yararlanmasını sağlar.

Termal otellerde konaklama amacı kaplıcalarda olduğu gibi destekleyici tedavi almak olabileceği gibi “kendini şımartacak bir tatil yapma” arzusu da olabilir. Son yıllarda özellikle kalabalıklaşan şehirlerin insanlar üzerindeki yorucu etkileri göz önünde bulundurulduğunda wellness kavramının çok daha ön planda olduğunu görüyoruz.

Wellness ya da wellbeing olarak tanımlanan; kişinin kendini daha sağlıklı, zinde, enerjik ve keyifli hissetmesini sağlayan uygulamalar Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa tarafından sunulan hizmetlerden sadece bazıları. Termal otel konsepti içerisinde kaplıca deneyimi yaşarken aynı zamanda konforlu bir konaklama, sağlıklı beslenme, spor yapma, SPA ve masaj uygulamaları eşliğinde rahatlama imkanı sunan Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa ile kendinize ve sevdiklerinize güzel bir hediye verebilirsiniz. 


ROYAL TEOS THERMAL RESORT CLINIC & SPA

Ege’nin tam olarak keşfedilmemiş güzelliklerinin saklı olduğu Seferihisar’da geniş yerleşim alanı ve konforlu konaklama seçenekleri ile hizmet veren Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da her zevke uygun bir tatil mümkün. Termal tatil konseptinin tüm tatillerinizle başarılı bir şekilde harmanlanacağı tesisimizde bulunan pek çok ayrıcalık sizi memnun edecek.

Termal otellerin olmazsa olmazları arasında yer alan termal havuza ek olarak buhar odası, sauna, SPA merkezi ve güzellik merkezi gibi tam anlamıyla yenilenmenizi sağlayacak her imkânın yer aldığı otelimizde rüya gibi bir tatil yaşayacaksınız.

Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa'da bir günü nasıl geçirebileceğinizi düşündüğünüz zaman termal suyun faydalarından yararlanırken, Ege denizinin eşsiz sularının tadını çıkarabilir; size özel hazırlanan peeling seansları ile cildinizin yenilenmesini sağlarken aynı zamanda eğlenceli aktiviteler için planlama yapabilirsiniz.


Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da Sizlere Neler Sunuyoruz?

90.000 metrekarelik alanda 423 odası ve 4 farklı oda konsepti ile herkesin ihtiyaçlarına cevap verecek türde bir konaklama deneyimi Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da sizi bekliyor. Geniş odaları ve engelli misafirlerimiz için özel olarak dizayn edilen kapılara sahip oda seçenekleri ile herkesin keyifli bir tatil yaşamasını mümkün kılarken, her zaman konforunuzu ve iyi hissetmenizi ön planda tutuyoruz.

2 adet kapalı yüzme havuzu, 2 adet toplamda 6 kaydırak içeren açık yüzme havuzu, aktivite havuzu, açık ve kapalı çocuk havuzları ve rahatlama havuzu olmak üzere toplamda 3.000 metrekareyi geçen havuz alanı ile herkesin rahatlıkla vakit geçirebileceği bir ortam hazırladık. Aynı zamanda denize sıfır olan Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’nın kendi misafirlerinin kullanımına sunduğu özel bir adası olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

Termal havuz deneyimini en konforlu şekilde sunan otelimizde, SPA olanaklarını da dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Keyifli bir Uzak Doğu masajı sonrasında, sessizliği ve huzur dolu ortamı ile dikkatinizi çekecek dinlenme alanlarında yaşadığınız deneyimin tadını çıkarabilirsiniz.

Peeling, hamam konseptinde köpük masajı ve kese, uzmanlar tarafından yapılan Uzak Doğu masajları, cilt bakımı kısacası yenilenmeniz ve kendinizi daha iyi hissetmeniz için ihtiyacınız olan her detayı otelimizde bulacaksınız. Termal ve SPA deneyimi sonrasında vitamin bardan en taze meyvelerle hazırlanan kokteyllerinizi alarak, sırtınıza yaslanıp anın tadını çıkarmak otelimizde mümkün.

Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da termal suyun faydalarını en iyi şekilde deneyimlerken, rahatlamanın ve yenilenmenin tadını çıkaracaksınız. Termal otellerin konseptlerinden çekinenler, sıkıcı zaman geçireceklerini düşünenler ve ön yargısı olanlar için rahatlıkla söyleyebiliriz ki otelimiz, aqua parkları, bowling salonu, tenis ve basketbol sahaları, su sporlarına olanak sunan alanları, dalış kursu ve spor salonu ile herkesin keyif alacağı aktiviteleri başarılı bir şekilde bir araya getiriyor.

Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da zaman geçirmeye karar vermeden önce kusursuz bir otel deneyimine ek olarak yaşayacağınız termal su deneyiminin sağlığınız ve ruhunuz için neden çok önemli olduğundan biraz bahsetmek istiyoruz.

Termal Su Özellikleri

Termal suların tanımını evrensel olarak yapmak mümkün değildir. Bir su kaynağının termal olarak adlandırılabilmesi için yer altından gelmesi ve çeşitli minareler yönünden zengin olması gerekir. Ancak suyun sıcaklığı, pH değeri ya da içerdiği mineraller ve minerallerin oranı termal tanımı yapılmasında etkili değildir. Jeotermal kaynaklar, insan vücuduna yakın sıcaklıklarda su sıcaklığı olan doğal su kaynakları, ortalama insan vücudundan daha yüksek ya da daha düşük su sıcaklığı olan kaynaklar termal su olarak adlandırılabilir. Dünyanın dört bir yanında tüm bunlara örnek olacak termal su kaynakları bulunmaktadır.

Termal suların içerisinde bulunan mineraller suyun sıcaklığı sebebiyle çözünmüş haldedirler. Çözelti halindeki minerallerin insan vücuduna etkisi çok daha fazladır. Bu nedenle termal su özelliklerine bakılırken içerisindeki çözünmüş minerallerin türlerine ve oranlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca suyun pH değeri de yine termal suların kullanılabilirliği açısından büyük önem taşır. Termal olarak adlandırılan her suyun insan sağlığı için uygun olduğu düşünülmemelidir. Yararlı minerallerin termal sularda bulunmasının yanı sıra insan sağlığı için zararlı olabilecek bakterilerin ve minerallerin de suda bulunma ihtimali vardır. Bu nedenle konforlu ve sağlıklı bir konaklama deneyimi için mutlaka tercih edilen bölgedeki termal suyun özelliklerini sorgulamalı, gerekli izinleri ve belgeleri almış olan bir tesisi tercih etmenizi öneriyoruz.

Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da hem yaz hem de kış aylarında açık alan termal havuzlarda, bu etkili ve sağlıklı suyun vücudunuza sağladığı mükemmel etkileri siz de konforlu bir şekilde yaşayabilirsiniz. Ayrıca kış sezonu boyunca otel hizmetlerimiz arasında bulunan termal kürlere katılarak, uzman çalışanlar eşliğinde kendinize yenilenme ve dinlenme hediyesi verebilirsiniz. Aşağıda da bahsetmiş olduğumuz termal suyun faydalarını göz önünde bulundururken aynı zamanda Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da tatil deneyiminin avantajını da dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.”

thermal water

Termal Suyun Faydaları

Termal suyun faydalarına genel olarak baktığımız zaman bu suların yüzyıllar boyunca tedavi amacıyla kullanıldığını görüyoruz. Bu suların içerisinde bulunan çözünmüş minerallerin sağladığı faydaların pek çok hastalığın tedavisinde etkisi bulunmaktadır. Fizik tedavi uygulamalarının da bir parçası olan termal su, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan rahatlama sağlar.

Hastalıkların destekleyici tedavisinde kullanılan termal su konusunda daha detaylı bilgi verecek olsak da kısaca kan dolaşımı, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, post ya da adet öncesi sendrom, eklem ve kas sorunları, depresyon, stres, fibromiyalji, cilt problemleri, solunum yolu hastalıkları ve diyabet termal su ile destekleyici tedavilerin uygulanabildiği sorunlardan bazılarıdır.

Termal su kullanımının cilt sağlığı açısından da oldukça faydalı olduğu biliniyor. Termal ve SPA konseptinin buluştuğu Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da de cilt bakımı açısından oldukça özelleştirilmiş ve etkili sonuçlar alabileceğiniz uygulamalar ile kendinizi şımartabilirsiniz.

Termal Suların İyi Geldiği Hastalıklar

Termal suların hem geçmişten gelen geleneksel bilgiler hem de yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda pek çok faydaya sahip olduğu kanıtlanmıştır. Balneoloji olarak da bilinen ve yaklaşık 10.000 yıl önce Hindistan’da uygulanmaya başlanan termal suların tedavide kullanıldığı bir yöntem günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Kadim uygarlıklardan günümüze aktarılan yazıtlar, çizimler ve eserlerde termal suların çok uzun zamandır sağlık açısından önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Özellikle 300’den fazla termal su kaynağının olduğu güzel ülkemizde, bu suların sağladığı faydaları bilmek büyük önem taşıyor. Yer üstü güzelliklerinin yanı sıra yer altı zenginlikleri ile de oldukça değerli kaynaklara sahip olan ülkemizdeki termal suların çok çeşitli kullanım alanları vardır.

Kalp ve Dolaşım Hastalıkları

Termal su içerisinde kalsiyum ya da sodyum bikarbonat bulunması kan dolaşımının olumlu yönde etkilenmesini sağlar. Özellikle yüzme termal suyun çok daha etkili olması açısından önemlidir. Düşük kan basıncı gibi sorunlar için de destekleyici bir tedavi olarak kullanılan termal suyun mutlaka doğru şartlar altında tercih edilmesi gerekir. Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktorlarının onayı ve önerisi ile termal sudan faydalanmalarını öneriyoruz. Buna ek olarak termal su seanslarının da doğru belirlenmesi gerektiğinin altını çizmek de fayda var.

Algoloji

Ağrı tedavisinde sıcak sulardan yararlanmak oldukça alışılmış bir yöntem. Elbette her ağrı durumunda özellikle de kırık ya da çatlak sonucu ortaya çıkan ağrılarda sıcak sudan destek almak doğru bir davranış değil. Kırık ve çatlak durumunda doku zedelenmesi ve bu zedelenmeye bağlı olarak kılcal damar yırtılması söz konusuysa sıcak uygulamalar kanamanın artmasına neden olur. Ancak kas ve eklem ağrılarında, fibromiyalji vakalarında, kas tutulmalarında termal suyun yüksek fayda sağladığı bilinmektedir.

Böbrek ve İdrar Yolları

Termal suların sahip olduğu zengin mineral içeriğinin böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarında etkili bir destekleyici tedavi sağlaması mümkündür. Böbrek fonksiyonlarının iyileştirilmesi, idrar söktürücü özelliği olması ve böbrek taşlarının atılması için vücudun teşvik edilmesi termal suların içeriğine bağlı olarak mümkündür. Aynı zamanda sülfat içeren termal suların böbrek taşı ve kumu oluşmasına engel olduğu da bilinmektedir.

Detoks Etkisi

Termal suların insan vücudunda yarattığı etki detoks etkisi olarak tanımlanabilir. Spa uygulamalarıyla birlikte kullanılan termal suların sağladığı detoks etkisi oldukça yüksektir. Ortaya çıkan bu etki yukarıda bahsetmiş olduğumuz farklı alanların destekleyici tedavileri açısından da önemlidir. Vücutta elde edilen detoks etkisi ile birlikte, vücutta ürik asit birikimine bağlı olarak ortaya çıkan böbrek taşı ve kumu oluşumunun önüne geçer. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.

Jinekolojik Hastalıklar

Jinekolojik sorunların destekleyici tedavisinde termal suların oldukça önemli bir yere sahiptir. Enfeksiyon ve candida mantarı tedavisinde termal suların etkisi oldukça yüksektir. 

 

Depresyon

Teşhisi ve kabullenme süreci zor olan, kronikleşebilen ve kişinin yaşama sevincini ortadan kaldırması ile dramatik sonuçlara neden olan depresyon tedavisinde termal suyun oldukça etkili olduğu biliniyor. Stressiz ve sakin bir ortamda olmanın rahatlatıcı etkisinin yanı sıra termal suyun dinlendirici özelliği depresyonda destekleyici bir yöntem olarak kullanılıyor.

Osteoporoz ve Artritin önlenmesi

Erkeklerde testosteron seviyesini yükseltirken, kadınlarda östrojen seviyesini düzenler. Beyin fonksiyonlarında ve bilişsel/ kavramsal performans artışı açısından öneme sahiptir.

TERMALE NE ZAMAN GİDİLİR?

Termale ne zaman gidilir sorusu, termal tatil yapmayı düşünenler tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Ancak bu konseptte bir tatil yapmak için özel olarak belirlenmiş bir zaman ayırmaya gerek yok. Şehrin yoğunluğundan bunaldığınız bir hafta sonunda, kendinizi ödüllendirmek istediğiniz bir zamanda ya da özel bir günü kutlamak için bile Termal & SPA konseptinin sunduğu rahatlığı tercih edebilirsiniz.

Cilt bakımı, kronik ağrı sorunları ya da fizik tedavi söz konusu olduğu zaman termale ne zaman gidilir? sorusunun cevabı otomatik olarak değişecektir. Haftada bir kez termal su havuzunda yüzmek, düzenli SPA uygulamaları yaptırmak, masaj veya çamur banyosu gibi rahatlatıcı uygulamalar yaptırmak bahsettiğimiz konularda rahatlatıcı etki sağlayacaktır. Bu nedenle düzenli planlamalar ile Termal & SPA uygulamalarına zaman ayırmak önemlidir.

Termal oteller genellikle kış aylarında rağbet görse de Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da hem açık hem de kapalı termal havuz olması, dilediğiniz zaman bu şifalı suların tadını çıkarmanızda etkili olacak. Gündüz saatlerinde açık termal havuzu dilediğiniz gibi kullanmak, güneşin etkisinin azaldığı zamanlarda da kapalı termal havuzu tercih etmek yılın her mevsiminde termal tatil deneyimini en iyi şekilde yaşamanıza yardımcı olur.

TERMAL SU KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Termal suyun sayısız faydasından bahsetmek mümkün olsa da aşırı ve hatalı kullanımda sağlığı tehlikeye atacak durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle termal kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Termalde Kalma Süresi

Termal suyun faydaları oldukça önemi olsa da suda geçirilen süre oldukça önemlidir. Günlük kürlerde genellikle 20 dakikalık seanslar halinde 3 seanstan fazla olmamak şartıyla termal kullanımı tavsiye edilmez. Eğer uzman bir doktor tarafından farklı bir seans planlaması yapıldıysa termal su kullanımının bu tavsiyeler doğrultusunda ilerletilmesi sağlanır.

Hamilelerin, yeni doğum yapmış kadınların, kemoterapi gibi ağır tedaviler gören kişilerin, siroz hastalarının, yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin termal su kullanması tavsiye edilmemektedir.

Açık yarası olanlar, kanama ihtimali olan kişiler, varis veya vaskülit rahatsızlığı olanların da termal su içeren destekleyici tedavilerden uzak durması önerilir. Vaskülit ve varis özelinde bu rahatsızlıkların damarların genişlemesine bağlı olması ve termal suyun damarlardaki genişlemeyi arttırması sebebiyle bu tür sorunları olan kişilerin termal su içeren kürleri tercih etmemesi gerekir.

Termal Su İçeriğinde Bulunan Minerallerin Etkileri

Termal su içeriğinde bulunan minerallerin insan vücudu üzerinde çeşitli etkileri vardır. Günümüzde insanların kullanımına izin verilen, içilebilir olan pek çok termal su kaynağı bulunuyor. Bu kaynakların hepsinin birbirinden farklı mineral oranları olsa da sağlıklı etkisi olan mineraller saptandığı için hangi mineral ne tür bir etki yaratıyor biliyoruz. Azot, bor, demir, fosfat, kalsiyum, klorür, lityum, manganez, magnezyum sodyum, selenyum, silis ve potasyum termal sularda yaygın olarak bulunan minerallerdir.

Azot : Dünya üzerindeki tüm canlı dokularda yer alan temel bir element olan azot, DNA ve genetik kodlarımız açısından oldukça önemlidir. Cilde etkisi oldukça özel olan azot, düzenli etkileşimde gençleşme sağlar.

Bor : Bor oldukça değerli bir mineral olmanın yanı sıra termal su içeriğinde yer aldığı zaman sağlık açısından da oldukça önemli etkileri ile dikkat çekiyor.

Demir : Anemi, yorgunluk ve adet ağrıları açısından tedavi edici özelliği vardır. Hemoglobin üretimini destekler.

Fosfat : Demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyumun doğru bir şekilde kullanılabilmesi için vücudun fosfata ihtiyacı vardır. Kalsiyum ile birlikte sinir hücrelerinin beslenmesine yardımcı olur. Saç uzamasında etkilidir. Kalp ve böbrek fonksiyonlarının düzelmesini sağlar. Kronik yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.

Kalsiyum : Kalp ritminin düzenlenmesini sağlar. Ayak ve bacak kramplarının oluşmasını engeller. Sağlıklı bir kemik ve diş yapısı için olmazsa olmazdır bu nedenle özellikle kadınlarda menopoz sonrası sık görülen kemik erimesi sorununu önlenmesi için içilebilir, kalsiyum oranı yüksek termal suların destekleyici olarak kullanılması tavsiye edilir.

Klorür : Vücuttaki sıvıların sahip olduğu elektrolit ve pH dengesinin korunması için klorüre ihtiyaç vardır. Protein sindirimi açısından önemlidir. Mide asidinin dengelenmesini sağlar.

Lityum : Lityum daha çok duygu durum bozukluğu gibi sorunların tedavisinde sıkça tedavi amacıyla kullanılan ve psikolojik rahatsızlıklarla ilgilenen kişiler tarafından “beyin minerali” olarak da adlandırılan bir elementtir. Lityumun etkileri ortaya çıktıktan sonra manik depresyon, bipolar bozukluk ve beyin hasarı gibi sorunlarda kullanılmaya başlanmıştır. Geçmiş zamanlarda içerisinde lityum minerali bulunan suların yatıştırıcı etkisi sebebiyle tüketildiği de görülmüştür.

Magnezyum : Sinir sisteminin ve kasların güçlenmesini sağlar. Yüksek tansiyonun dengelenmesinde etkilidir. Kemik sağlığı açısından önemlidir. Kardiyovasküler hastalıklardan korunmayı sağlar.

Manganez : Büyüme ve üreme hormonlarının dengelenmesinde kullanılır. Alerji ve astım tedavisinde yer alır. Osteoporozun etkilerini azaltır. Yorgunluğu engeller.

Sodyum : Tansiyonun dengelenmesini sağlar. Nöro-elektrik iletiminde aktif rol oynar. Dikkat bozukluğun için etkili bir destekleyicidir.

Selenyum : Cildin ve iç organların yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kas distrofisi ve bağışık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Alzheimer tedavisinde etkilidir.

Silis : Saç, cilt ve tırnakların sağlıklı olması için destekleyici özelliğe sahiptir.

Her termal suyun içeriği ve sıcaklığı farklıdır. Yukarıda bahsettiğimiz mineraller ve elementler termal suların içeriğinde en yaygın olarak bulunanlardır. Termal suların rahatlatıcı ve dinlendirici etkisinin yanı sıra sahip olduğu mineraller özelinde etkileri olacağını, her termal su kaynağının her sağlık sorununda aynı destekleyici etkiyi göstermeyebileceğini unutmamak gerek.

Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa’da şifa bulmak, dinlenmek, rahatlamak ve kendini ödüllendirmek isteyen tüm misafirlerimize uzman ekip üyelerimiz ve her zaman misafirlerimizi konforunu ön planda tutan tesis düzenlerimizle hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Siz de bu ayrıcalığı yaşamak ve daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

arrow up Up