TATİLE GİDERKEN ALINMASI GEREKENLER LİSTESİ
Royal-Diwa-Blog-wrapper

TATİLE GİDERKEN ALINMASI GEREKENLER LİSTESİ


TATİLE GİDERKEN ALINMASI GEREKENLER LİSTESİ

Otel ve uçak bileti rezervasyonlarını yaptıktan sonra seyahat bavulu hazırlama işi tatile gitmeden önce yapman gereken son şey. Tatil öncesi bavul hazırlamak en sıkıcı işlerin başında gelir. Fakat düzensiz bavul hazırlamak tatil öncesi kabus olabilir. Güzel bir tatile öncesi yapılması gerekleri sizin için listeledik…

1. BİR LİSTE YAP

Stressiz bir tatilin yolu bu basit listeden geçer. Öncelikle asıl gerekenler ile arzu ettiklerini birbirinden ayır ve bavul kısıtlamaları hakkında gerçekçi ol. Eğer bu liste için ilhama ihtiyacın varsa, aşağıdaki maddeler senin için iyi bir başlangıç olabilir…


2. İLK YARDIM ÇANTASINI UNUTMA

Öncelikle küçük bir ilk yardım çantası hazırlamayı unutma!

Sadece en gerekli olan ve ihtiyaç duyacağın ilaçları yanına almalısın. Çünkü kimse tatilden soğutan bir baş ağrısı, mide bozulması ya da ikisini birden tatil esnasında istemez.

Kendi ülkende rahatsızlıkların için ilaçlarını kolayca alabilirsin ama gittiğin ülkede bu ilaçlar sadece reçeteyle veriliyor olabilir. Tabii ki bunlar alerji ve astım ilaçları için de geçerli, o yüzden ilaçlarımızı getiriyoruz!


3. SIVI LİMİTLERİNİ BİL

Bunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz ama hâlâ belirsizlik mevcut, üstüne bir de birisi havaalanı güvenliğinden sıvı geçirmeye çalıştığındaki durumu düşün.

Birçok kişi için sıkıntı olmasına rağmen, Pan-Avrupa bagaj kısıtlamaları el çantasında taşınan tüm sıvıların sıvı başına 100 ml’den fazla olamayacağını ve küçük şeffaf çantaya (uygun bir ücretle havaalanından alınabilir) sığması gerektiğini belirtiyor. Eğer daha büyük birşey taşıyorsan onu check-in yapacağın bavuluna yerleştir.


4. İSİM ETİKETLERİ İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIR

Eğer kırmızı bültenle aranan gizemli biri değilsen, seyahat ederken kimliğini gizlemene gerek yok. Çoğu bavul standart olarak isim etiketiyle gelir, senden veya havayolundan kaynaklanan herhangi bir bavul kaybolma riskine karşı isimleri doldursan iyi olur.


5. BAGAJ KISITLAMALARINI İYİ İNCELE

El bagajı ve check in bagajı sınırlamalarına havalimanın uyumlası gerekenlerin başında geliyor.

Eğer havayolu şirketi “23 kg” diyorsa, limitin 23 kg’dır, 36 kg değil! Havaalanına gitmeden önce çantalarını tart ve limit dahilinde olduğundan emin ol, yoksa ekstra valiz parası vermek zorunda kalabilir ya da daha kötüsü  miras kalmış manevi değeri olan eşyalarını bırakmak zorunda kalabilirsin.

Hepimiz zaten dolmuş bavula fazladan kazak yerleştirmeye çalışmışızdır, ama kısıtlamalar keyfi değil amaç hepimizin güvenliğini sağlamak.


6. TATİLDE ALACAKLARIN İÇİN ÇANTANDA YER BIRAK

Duty Free’den alacağın eşyalar ve tatil dönüşü hatıra eşyaların olacağını unutma ve bavulunda yeterince yerin olması gerektiğini unutma.

 

 7. AYAKKABILARI PAS GEÇ

Kaç çift ayakkabı alacağın öncelikle tatilinin uzunluğuna bağlı ama 1-2 haftalık bir kaçış için 3 çift ayakkabı gayet mantıklı ve önerilebilir.

Ayakkabının hacmindense işlevi daha önemli, bu yüzden gerçekçi olup seyahatinde her yerde rahat edebileceğin çok yönlü ayakkabılar götür ve ince topuklu ayakkabılar ile doğa yürüyüşlerinde eziyet çekme.

En ağır ve yer kaplayan ayaklabılarını giy ve fazla yüksen kurtul ve çoraplarını diğer ayakkabılarının içine koy.

Ufak bir tavsiye daha. Bavulunda yer açmak için 2 çift ayakkabını sırt çantanın dışına takabilirsin..


8. KOZMETİK ÜRÜNLER, ÇOK AZ AL!

Özellikle sıvı olanlara dikkat!

Issız bir adaya gitmediğin sürece, neredeyse dünyanın her yerinde popüler marka şampuanları ve güneş losyonlarını bulabilirsin.

Sadece tatile gittiğini düşün ve kozmetik ürünlerini minumum olarak yanına al. Özellikle şişede ve kutuda olanların bavulunuzda daha çok yer kaplayacağını unutmayın.


9. KIYAFETLERİ YUVARLAYARAK SIKIŞTIRIN

Bu ipucu tartışmaya açık ama bizce kıyafetleri yuvarlamak, sıkıştırmanın en iyi yolu. Bu ipucu buruşuklukları ve rahatsız edici kırışıkları azaltmakla kalmaz ayrıca ihtiyaç duyacağın fazladan alan da sağlar.


10. TÜM DEĞERLİ EŞYALARIN EL ÇANTASINDA OLSUN

Bu zamanda havayolu şirketlerinin bavul kaybetmesi pek olası değil ama neden risk alalım ki? Ama tüm ihitmalleri düşünerek, bütün paranı, lüks eşyalarını -kamerandan elmas nişan yüzüğüne kadar- el bavulunda taşı.


11. PRİZ ÇEVİRİCİLERİNİ ALMAYI UNUTMA

Eğer ihtiyacın varsa, seyahatinden önce satın alarak havaalanındaki aşırı fiyatlardan kurtulmuş olursun.


12. HER YERE HİTAP EDEN KIYAFETLERİ AL, YEREL KIYAFETLERİ DEĞİL

Tatilde güzel şık kıyafetler giymek isteyebilirsin. Fakat tatilen gittiğini öncelikle unutmamak gerekiyor.

Her yerde giyilebilecek kıyafetler ve bir tane de güzel akşam dışarda giymek için kıyafet al ama o acayip kıyafetleri bir süreliğine evde bırak.


13. HASSAS EŞYALARINA KARŞI HASSAS OL

Eğer taşıman gereken el yapımı porselen veya cam eşyaların varsa, onları köpük koruyucuya sarmak ya da kıyafetlerin arasında bavulun en güvenli yeri olan ortaya koymak gittiğin yerde tek parça halinde bulmana yardımcı olacaktır.


14. KIYAFETLERİNİ KATEGORİLERE GÖRE YERLEŞTİR

Kıyafetleri gruplar halinde yerleştir: yani kazaklar kazaklarla, pantolonları pantolonlarla bir arada tut. Aradığını bulmada ve bavulu boşaltmada yardımcı olacaktır. Yada poşetleme sistemiyle pantolonları tek poşe kazakları tek poşete koyabilirsin

 

15. EL ÇANTANDA MİNİ GARDROP OLSUN

Küçük bir ihtimal de olsa bavulunun kaybolsa riskine karşı el çantanda birer adet kıyafet ve iç çamaşırı bulundurmalısın.


16. HAVAYI TAHMİN ETME, HAVA DURUMUNA BAK

Bir felaketle karşılaşmak istemiyorsan tatile gideceğin yerin hava durumunu önceden telefonuna kaydet ve 2 gün öncesinden hava durumunu kontrol et.

Sağlam bir yağmurluk ve şemsiye için bavulunda yer ayır, hiç kullanmak zorunda kalmayacağını umut ediyoruz.


17. UÇAKTA MANİKÜR YAPMAK

Kadınlar için ipuçları (ve bakımlı erkekler için de): Eğer bavulunda tırnak törpüsü, makas ya da herhangi bir keskin uçlu bakım malzemesi taşımayı düşünüyorsan, bu fikri kesinlikle unut! Bu tarz malzemeler yasaktır ve havaalanı çalışanları senden bunları bırakmanı isteyecektir.


18. EN GEREKLİ MALZEMELER ÜSTLERDE OLMALI

Eğer sana herhangi bir anda lazım olacağını düşündüğün bir şey varsa, örneğin ceket gibi, bunu üstlere yerleştir.Çok net bir tavsiyedir, o kadar önemlidir ki unutmaman gerekir.


19. HAVLULAR?

En sıkıcı konulardan birisidir. Çünkü bavulunda en çok yer kaplayan eşya olacaktır. Tüm otelerde temiz havlu hizmeti sağlanmaktadır. Ve yanına almaman gereken eşyaların başında gelir.


20. HAVAALANI GÜVENLİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Havalimanında ayakkabı,kemer,çeketler,takı ve metal eşyalar her zaman çıkartırtılır.Eğer iş toplantısına yetişmen gerekmiyorsa, üzerine daha spor güvenlikle sorun yaşamayacağın kıyafetler giymelisin. Özellikle uzun seyahatlar da konforlu bir yolculuk yapmanı sağlayacaktır.

Laptop ya da tablet bilgisayar ile seyahat etmek? Bu eşyalarını da arkadaş canlısı güvenlik çalışanlarına göstermen gerekebileceğini aklından çıkarma ve şarzlarının dolu olmasına dikkat et. Havalimanın priz araman gerekebilir.


21. ÖNEMLİ ŞEYLERİ ALMADAN EVDEN AYRILMA

Bu en son ipucu oldukça önemli ki bu gereken şeyler olmadan evden dışarı adım atamazsın: paralarını, geçerli pasaportunu ve telefonunu lütfen kontrol et. Bunları sürekli el altında bulundur çünkü ihtiyacın olacak…

 


arrow up Up